vineri, 15 octombrie 2010

Andu găteşte supă de legume

De câte ori un bebe Chef vrea să gătească ceva, se loveşte întotdeauna de o mică, dar sâcâitoare problemă: este prea mic pentru a putea umbla de unul singur cu unelte ascuţite şi mai ales cu focul. Aşa că, de cele mai multe ori, mă simt nevoit să cer ajutorul membrilor familiei, mamei sau bunicii atunci când vreau să pregătesc ceva bun. Dar să trecem peste şi ne vedem de ale noastre. Astăzi am hotărât să fac o supă de legume, căci nu am mai mâncat de mult o supă-cremă... cam de vreo două săptămâni. M-am gândit că nu ar fi rău să pun laolaltă câţiva cartofi, conopidă, o ţelină şi ceapă. Dacă pun un morcov şi-un fir de praz, supa iese mai dulceagă, tocmai pe gustul meu. Dar... singur nu se poate. Aşa că am chemat-o în ajutor pe buni, care mi-a curăţat legumele şi le-a tăiat bucăţi. Eu le-am spălat, stropind desigur totul în bucătărie, începând cu pereţii şi costumul meu de bucătar. Doar boneta a scăpat neatinsă... pe moment, căci apoi am scăpat-o în lighean. Dar ce mai contează asta, când mie îmi este foame? A trecut cu vederea totul, a pus apoi legumele la fiert şi când au fiert toate le-a pasat, iar supa a turnat-o în farfurii. M-a lăsat pe mine să pun smântâna şi să decorez farfuriile cu crenguţe mici de pătrunjel. Apoi a tăiat pâinea felii şi eu i-am chemat pe toţi la masă într-un mod cam... gălăgios. Aliaţi mi-au fost capacul de la oală şi-o lingură maaaare de metal... Auzindu-mă, ziceai că în curând va porni cine ştie ce război. Şi a pornit unul, dar gastronomic, în care toţi am atacat cu vervă farfuriile cu supă, am înfipt lingurile şi ne-am ospătat cu poftă din ea. Desigur, nemaiavând ce face, a trebuit să capituleze.

Supă de cartofi cu pătrunjel

● Ingrediente:
600 g cartofi, o ţelină mai mare, 200 g conopidă, un morcov, 250 ml lapte dulce, 100 g smântână, un ou, 200 g parmezan, o ceapă albă, un fir de praz mai mic, o legătură de pătrunjel, 75 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
● Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se pun într-un bol cu apă rece. Ţelina şi morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se taie bucăţi. Într-o oală se pun la fiert doi litri de apă şi când începe să clocotească se pun ceapa curăţată de foi, prazul tocat mărunt, ţelina şi morcovul. Se presară sare şi piper după gust, se adaugă uleiul de floarea-soarelui şi se lasă să fiarbă. Când legumele sunt pe jumătate fierte se adaugă cartofii şi conopida ruptă bucheţele. Se continuă fierberea încă 20 de minute, se ia puţină supă într-un castron apoi se scot legumele într-un bol şi se pasează. Se pun din nou în supă, se condimentează dacă mai este nevoie şi se adaugă oul bătut amestecat cu supa oprită şi laptele dulce. Se mai fierbe două minute, se ia de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi smântâna.

Autor Articol: Andu/ Bebe Chef
Articol aparut in Jurnalul National
http://www.jurnalul.ro/stire-jurnalul/andu-gateste-supa-de-legume-550307.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu