duminică, 11 decembrie 2011

Vin mascaţii la muzeu/ The man with the mask come to museum

        

 Colindători, cete de mascaÅ£i, cântece religioase, cântece populare, ateliere de sorcove ÅŸi podoabe pentru brad, vin fiert, cozonaci, colaci ÅŸi mere. Toate acestea ÅŸi multe altele le vom redescoperi la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”. Poarta marelui sat va fi deschisă spre a primi colindători, pentru a recrea atmosfera din satul românesc de altădată.
ÃŽn perioada 9-11 decembrie 2011, Muzeul NaÅ£ional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează Festivalul de Datini ÅŸi Obiceiuri de Crăciun ÅŸi Anul Nou – Florile dalbe.
Festivalul îşi deschide porÅ£ile publicului vizitator vineri, 9 decembrie, la ora 12:00, urmând ca la ora 17:30, la sala „Gheorghe FocÅŸa”, să fie vernisată expoziÅ£ia de măşti populare din zona Moldovei, „Masca – de la ritual la spectacular”, care valorifică cercetările de teren întreprinse de-a lungul anilor, precum ÅŸi colecÅ£iile muzeului. ExpoziÅ£ia va putea fi vizitată până pe data de 15 ianuarie, de miercuri până duminică, între orele 9:00-17:00.
Pe perioada festivalului, la muzeu vor veni invitaÅ£i de peste hotare, reprezentanÅ£i de la muzee din Belgia, Italia ÅŸi Germania. AceÅŸti vor participa  la workshopul FuncÅ£iile măştii în Europa (rituri funerare, folclorice etc.). Salvgardarea tradiÅ£iilor populare ÅŸi a folclorului, etapă a proiectului european IMMASK în care Muzeul Satului este implicat alături de alte patru muzee din ţările mai sus amintite, pentru o perioadă de 2 ani (2010-2012).
Este un eveniment foarte important pentru Muzeul Satului deoarece prin acesta România este recunoscută la nivel european pentru buna păstrare a tradiÅ£iilor legate de jocurile cu măşti – elemente de patrimoniu imaterial care asigură identitatea unei naÅ£iuni. Prin proiectul IMMASK, ţările implicate împărtăşesc aceste elemente ÅŸi experienÅ£e în vederea observării similitudinilor la nivel european, rezultatele fiind diseminate prin publicarea unui catalog ÅŸi organizarea unei expoziÅ£ii în Å£ara-coordonator a proiectului – Belgia, evenimente ce vor avea loc în perioada mai-iunie 2012, informează specialiÅŸtii de la muzeu.
Muzeele participante sunt: Muzeul InternaÅ£ional al Carnavalului ÅŸi al Măştii, Binche (Belgia) – coordonatorul proiectului; Muzeul Măştii Mediteraneene, Mamaoiada (Italia, Sardinia); Muzeul Carnavalului din Bad Dürrheim, Germania;
Muzeul Internaţional al Măştii Amleto şi Donato Sartori, Abano Terme, Italia.
ÃŽn acest proiect România va prezenta, printre altele, „ChipăruÅŸul” ÅŸi alte rituri funerare. Se ana­lizează practicile rituale ÅŸi credinÅ£ele ce aparÅ£in contextului etnografic al cântecului ÅŸi jocului funerar. Pregătirea pentru „marea trecere” implică o serie de acte ritual-ceremoniale cu finalitate purificatoare ÅŸi apotropaică.
Un exemplu în acest sens este Chipăruşul, obicei ce conţine jocuri cu măşti în timpul priveghiului, cunoscut azi, chiar dacă nu se mai practică decât pentru reconstituirea ritului, la Nereju, în judeţul Vrancea.
Dacă la noi mai găsim aceste măşti prin colecţiile unor muzee, în alte părţi există muzee dedicate. De exemplu, Muzeul Măştii din Mamoiada, Italia, care se focusează pe mască şi forma acesteia, în diferite combinaţii de materiale: cele mai frecvente sunt din lemn, dar măştile zoomorfe, cu o formă ciudată, sunt confecţionate din blană de oaie, sunt împodobite cu tălănci şi alte dispozitive care scot un sunet puternic. Scopul (idee care se regăseşte şi la noi în anumite ritualuri): alungarea răului.
Oierii ÅŸi fermierii care deÅ£ineau aceste măşti au realizat puternica influenţă pe care o au acestea asupra destinului în anul agricol; în ciuda aspectului înspăimântător, vizita acestora era aÅŸteptată ÅŸi bine întâmpinată cu mâncare ÅŸi băutură. ÃŽncepând cu măştile tradiÅ£ionale – „Mamuthones” ÅŸi „Issohadores”, muzeul oferă o publicului posibilitatea de a vedea o expoziÅ£ie comparativă de măşti din diferite ţări din zona mediterană, ilustrând afinităţile ÅŸi similitudinile mai presus de diferenÅ£e ÅŸi disparităţi.

Arta măştilor
Festivalul Florile Dalbe va oferi multe surprize: colinde, cântece de voie bună, produse tradiÅ£ionale. Dar cea mai interesantă parte a sa va fi, cu siguranţă, aducerea „mascaÅ£ilor”. Cete din diverse localităţi ale ţării care încearcă să păstreze (măcar pentru spectacol) ritualul cu măşti. Jocul caprei este adus de Ansamblul CununiÅ£a din Ilva Mare, judeÅ£ul BistriÅ£a-Năsăud, Dracii din Săcel, judeÅ£ul MaramureÅŸ, Jocul Cerbulului ÅŸi al ursului va fi redat de ansamblul din ScobinÅ£i, judeÅ£ul IaÅŸi.
Iar cei care vor să deprindă meÅŸteÅŸugul realizării măştilor populare vor putea participa la atelierul de creaÅ£ie de măşti populare „Cu mască... fără măşti!”.

Autor articol: CARMEN ANGHEL-DOBRE 
10 decembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu