joi, 29 martie 2012

GALA CULTURALA ROMANO-TURCA


Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” participă marţi 27 martie 2012 la evenimentul Gala Culturală Româno -Turcă
cu o expoziţie de artă populară românească, carte şi demonstraţii meşteşugăreşti

----
GALA CULTURALA ROMANO-TURCA 
Romania si Turcia sarbatoresc prietenia

Evenimentul organizat de Lumina Institutii de Invatamant va avea loc in data de
27 MARTIE 2012, MARTI
dupa urmatorul program:
              18:00- Expozitie de arta populara romaneasca
               20:00- Spectacolul Gala Culturala Romano-Turca.
in incinta Salii Palatului Bucuresti.
Manifestarea isi propune sa aduca pe aceeasi scena talente din cele doua tari vecine si prietene, Romania si Turcia, talente ce se vor exprima prin: dansuri, cantece, poezie si interpretari la instrumente specifice
culturilor romanesti si turcesti.
Prezentatori: Andreea Marin Bãnicã & Ilker Gultekin

Un pic cam târziu am postat anunţul, ştiu. Dar, sinceră să fiu, timpul a fost foarte scurt şi nu am avut când.
De ce postez anunţul acum şi aici? Pentru că până la urmă, a participat şi Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", deşi nu apare nicăieri, în niciun comunicat de presă. O mică greşeală care ştim că nu se va repeta. Totul a ţinut de neconcordanţă. 
Trecând peste...Gala a fost o mare reuşită, partenerii turci demonstrând (dacă mai era nevoie) că sunt uniţi şi, atunci când este vorba de a organiza ceva ce ţine şi de domeniul tradiţionalului, ei sunt maeştrii. 
Cine a fost la Sala Palatului a avut parte de multe surprize, mai ales culinare. Copii îmbrăcaţi în costume turceşti, divanul reconstituit într-un colţ al sălii şi mesele întinse, au ajutat vizitatorii să descopere un pic din tradiţiile turceşti. Narghileaua, colţunaşii Manti, sarmalele de orez în foi de viţă sau baclavaua, precum şi diverite obiecte tradiţionale turceşti au fost la mare căutare. Asta, pe lângă cozonacul, sarmalele, covoarele ţesute şi farfuriile din lut româneşti. 
Cu cât se apropia ora spectacolului, cu atât veneau mai multe persoane, Sala Palatului transformându-se într-un mic oraş turcesc. Muzeul Satului a fost prezent cu o expoziţie a Vetrei tradiţionale româneşti, cu slide-uri alcătuite din fotografii realizate de-a lungul timpului în curţile muzeului, cărţi scrise de angajaţii, directorii sau colaboratorii muzeului. De asemenea, au fost prezentate vizitatorilor ouă pictate cu motive tradiţionale, farfurii din lut, covoare româneşti, linguri sculptate, lăzi de zestre sau prosoape româneşti. Tot la standul muzeului au putut fi admirate covoarele ţesute cu motive tradiţionale, unul din viitoare covoare  fiind ţesut chiar în acel moment Rozica Miclescu, dar şi farfuriile din lut pe care le realiza Irinel Miuţoiu. Doi meşteri populari din Vălenii de Munte, prieteni ai Muzeului Satului dar şi ai celor ce doresc să descopere şi să înveţe cât mai mult despre tradiţiile româneşti. 
Tot ce ne putem dori, este ca astfel de Gale să fie organizate cât mai des nu doar între turci şi români ci şi cu alte naţionalităţi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu